“Iubesc omenia – sunt oameni in fata carora ma inclin.” Charlie Brown
Charlie Brown, cu privire la relatii a concluzionat: “Relațiile cu alte ființe umane sunt minunate – în teorie. În realitate, ele pot fi dificile și chiar murdare. Dar nimic nu determină succesul nostru în viață la fel de mult ca și capacitatea noastră de a lucra cu alte persoane.”
Nimic nu este mai urat în relații decât situatiile in care ne confruntam cu un conflict. Totusi, există abordari constructive ale conflictului cat și abordari total distructive. Iata 10 legi ce merita luate in seama:
1. Aplica principiul 101%
Cauta acel 1% in legatura cu care tu consideri ca sunteti amandoi de acord si depune 100% efort pentru a rezolva conflictul.
Scriitorul Cullen Hightower spunea: “Se spun prea multe de dragul argumentelor, si prea putine de dragul impacarii.”
Cel mai rapid mod de a solutiona conflictul este sa cauti punctele ce va unesc, in legatura cu care stii singur ca sunteti amandoi deja de acord.
2. Iubeste oamenii mai mult decât opiniile
Știi pe cineva care face pe dos ? Ce experienta are in gestionarea conflictelor? Cei care iubesc opiniile lor mai mult decat prietenii, vor apăra opiniile dar vor distruge relatiile.
Concentreaza-te pe relatie, mai mult decat pe argumente, astfel vei reusi sa comunici mai usor.
3 . Ofera prezumția de nevinovăție
Cand iti faci autocritica, foloseste capul. Cand ii critici pe altii, utilizeaza inima. Din pacate… e firesc să faci exact opusul: Ne cautam scuze noua, in schimb cerem perfectiune de la alții. Incearca sa fii avocatul persoanei cu care esti in conflict. E cheia spre rezolvarea conflictului, iar persoana respectiva se va simti stanjenita observand ca esti obiectiv, chiar daca e in defavoarea ta… si va cauta sa deblocheze situatia.
4. Invata sa fii flexibil
Thomas Jefferson: “În materie de principiu, stau ca o stâncă. În materie de gust, înot dupa curent”
Incerca sa-ti raspunzi tie la 2 intrebari: “Chiar merita ?” si la “Ma va afecta asta si maine ?” , daca raspunsul este “NU”… inseamna ca poti face un compromis.
5. Lasa o portita de scapare celuilalt
Cu ani în urmă, în politica de solutionare pentru clienții supărati, o companie auto a cerut angajatiilor: “Nu lăsați niciodată clientul sa simta ca iese in pierdere.”
Este tentant într-un conflict sa pui o persoana la colț, pentru a il forta sa fie de acord cu tine. Dar e mult mai eficient sa il convingi cu vorba buna. Nu ajuta cu nimic sa-l faci sa se simta ultimul om, chiar daca ai dreptate.
6. Verifica-ti propriile atitudini
Daca Ion are un conflict cu Vasile, apoi Ion are o problema cu Maria, o neintelegere cu Gheorghe, atunci se poate spune că Ion este problema. Conflictul are parte frecventă a multora dintre relațiile tale ? Poate că e timpul să arunci o privire în oglindă și sa vezi dacă acțiunile sau atitudinile tale sunt cauza conflictelor.
7. Nu exagera !
Cand apare un conflict, priveste in viitor si reactioneaza corespunzator. Daca serioasa e problema? E potrivita reactia pe care o ai ? Daca problema este mai mica decat intensitatea reactiei tale, atunci ar trebui sa cauti problema in alta parte.
8. Nu deveni defensiv
Contrar modului in care te simti, majoritatea conflictelor nu au legatura in mod direct cu persoana ta. In schimb, problema trebuie rezolvata de 2 sau mai multe persoane.
Evitati jocul vinei, nu trebuie sa fie neaparat cineva de vina, doar asa veti avea capul limpede pentru rezolvarea disputei.
9. Bun venit in conflict
In ciuda eforturilor noastre bine intentionate, ne vom confrunta cu diferite conflicte, pentru ca nu toti oamenii sunt ca noi. Avem personalitati diferite, credinte, dorinte, asteptari… incat e inevitabil sa existe neintelegeri. In loc sa ne agitam, ori sa reactionam in moduri ingrozitoare, atunci cand ne confruntam cu neintelegeri… ar trebui sa ne focusam pe gasirea solutiilor impreuna si sa invatam ceva din respectiva experienta. Se spune că un conflict poate da fie ulcere fie neînțelegeri.
10. Asuma-ti riscul
Asta e cel mai greu ! Suntem tentati sa fugim si sa lasam neincrederea sa-si faca aparitia. Credem ca asa putem evita durerea.
Mai bine risca sa fii ranit, decat sa tii oamenii la distanta ! Altfel, vei ajunge tare nefericit.
Conflictul este o parte inevitabila a vietii.
Incearca sa-l tratezi într-un mod sănătos și constructiv, stabilind puncte comune pentru a gasi solutii, nu pentru a complica situatia.
Daca tie iti apartin ideile din articol, felicitari! Mi-a confirmat in anumite puncte ceea ce cunosteam deja.