Oamenii au tendința de a pica în capcana subiectelor fantomă, generate de societate în mod artificial. Circul mediatic este cel care ține mintea oamenilor ocupată și le distrage atenția de la propriile lor interese și nevoi.

Subiecte false și ”fake” au fost dintotdeauna. Distragerea atenției a fost mereu o tactică. Originea expresiei “Pâine și Circ” vine din Roma antică, unde oamenii se linișteau după ce conducătorii le ofereau circ și apoi mâncare.

De la tabloidele anilor 90′, cu povești inventate, până la non-subiectele zilelor noastre, subiecte total neimportante inflamează spațiul public periodic. Românii au expresia: “ne ocupăm mintea cu nimicuri”. Societatea le ia de bune și le dă o importanță necuvenită. Mass media contribuie iar rețelele sociale le amplifică.

Avem nevoie să înțelegem mecanismele de comunicare publică. Așa cum avem nevoie să știm cum să ne administrăm banii, să ne gestionăm relațiile, să avem grijă de sănătatea noastră, așa trebuie să înțelegem și mecanismele de comunicare publică și să conștientizăm ce e important și ce nu pentru viața noastră. Altfel, vom reacționa la diferiți stimuli amplificați, mușcând momeli, neștiind “cui bono” așa cum spunea Cicero, adică cui folosește.

Vei afla de la Razvan Dumitrescu, unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din Romania, cum să nu cazi în capcanele gălăgiei publice care ne amorțește simțurile.

Te aștept să interacționăm în comentarii pe youtube!
Pentru a vedea și ediția următoare, nu uita să te abonezi la canal.